Priprema:
Pogača sa maslinama na roštilju
Sastojci
-
- 430 g pšenično brašno
- 25 g crne masline
- 1 kom. kvasac
- 4 - 5 supene kašike ekstradevičansko maslinovo ulje
- 0,5 kafene kašičice šećer
- 1 kafena kašičica so
- 25 g zelene masline
Priprema
Pomešati 400 g brašna, šećer i so. Kvasac rastopiti u 250 ml mlake vode, i sa 3 kašike ulja sipati u brašno. Mesiti 2-3 minuta dok testo ne postane glatko. Pokriveno testo ostaviti oko 60 minuta na toplom da nadođe.
Masline iseckati i pomešati sa preostalim brašnom. Dodati u kiselo testo, i na radnoj površini posutoj brašnom podeliti na 8 porcija. Ostaviti 10 minuta da miruje, a zatim svaku porciju razviti u pogaču (prečnika oko 15 cm), pritom posuti sa malo brašna.
Pogače sa obe strane tanko premazati preostalim uljem, i na vrelom roštilju peći sa svake strane 3-4 minuta. Pre serviranja ostaviti da se malo prohlade.
Savet: Ukoliko pripremate pogače ranije, nakon što razvijete testo na plehu posutom brašnom ili poslužavniku, ostavite testo u frižideru. Pre pečenja premažite ih uljem.