Proces pripreme:
Losos gravlax
Sastojci
4
porcije
-
Potrebni sastojci:
- 1 kg filet lososa
-
Potrebni sastojci za marinadu:
- 120 g šećer
- 120 g so
- 2 kafene kašičice cimet
- 10 g mirođija
- 3 kom. kora pomorandže
- 3 kom. kora limuna
- 3 g biber
-
Potrebni sastojci za salatu:
- 0,5 kom. krastavac
- 1 kom. pomorandža
- 0,5 kom. nar
- 2 supene kašike ekstradevičansko maslinovo ulje
Priprema
Losos odvojite od kože.
Napravite marinadu tako što ćete u jednu činiju sipati šećer, so, cimet, mirođiju, a zatim dodati i narendanu koru od narandže i od limuna i malo bibera. Promešajte sve rukama, pazeći da sve dobro sjedinite. Deo ove sipajte na donji deo pleha, stavite loso preko i pospite ostatak mešavine preko lososa. Preko dodajte nešto što će staviti težinu na meso. Sve stavite u frižider na oko 12 sati, pazeći da posle 6 sati okrenete losos. Nakon 12 sati, losos očistite od viška marinade i isecite.
Salatu napravite tako što ćete iseći krastavac uz pomoć pilera, dodati pola isečene pomorandže i grejpfruta, uz ceđeni sok oba voća. U salatu dodajte i polovinu nara. Dodajte maslinovo ulje, promešajte i služite uz losos.
Prijatno.