Losos gravlax

Losos gravlax image
Težina pripreme Srednje
Priprema 15 min
Kuvanje 30 min

Sastojci

4 porcije
  • Potrebni sastojci:

    • 1   kg filet lososa
  • Potrebni sastojci za marinadu:

    • 120   g šećer
    • 120   g so
    • 2   kafene kašičice cimet
    • 10   g mirođija
    • 3   kom. kora pomorandže
    • 3   kom. kora limuna
    • 3   g biber
  • Potrebni sastojci za salatu:

    • 0,5   kom. krastavac
    • 1   kom. pomorandža
    • 0,5   kom. nar
    • 2   supene kašike ekstradevičansko maslinovo ulje

Priprema

    Proces pripreme:

    Losos odvojite od kože.

    Napravite marinadu tako što ćete u jednu činiju sipati šećer, so, cimet, mirođiju, a zatim dodati i narendanu koru od narandže i od limuna i malo bibera. Promešajte sve rukama, pazeći da sve dobro sjedinite. Deo ove sipajte na donji deo pleha, stavite loso preko i pospite ostatak mešavine preko lososa. Preko dodajte nešto što će staviti težinu na meso. Sve stavite u frižider na oko 12 sati, pazeći da posle 6 sati okrenete losos. Nakon 12 sati, losos očistite od viška marinade i isecite.

    Salatu napravite tako što ćete iseći krastavac uz pomoć pilera, dodati pola isečene pomorandže i grejpfruta, uz ceđeni sok oba voća. U salatu dodajte i polovinu nara. Dodajte maslinovo ulje, promešajte i služite uz losos.

    Prijatno.