
Recept je dodat u omiljene
Prikaži omiljeneRecept je izbrisan iz omiljenih
Prikaži omiljeneDošlo je do greške, pokušaj ponovo
Sastojci
Mleko Mleko | 200 ml ml | ||
Maslac Maslac | 150 g g | ||
Kvasac Kvasac | 30 g g | ||
Šećer Šećer | 70 g g | ||
Jaja Jaja | 2 kom. kom. | ||
So So | prstohvat prstohvat | ||
Pšenično brašno Pšenično brašno | |||
Lešnik Lešnik | 200 g g | ||
Lešnik krem Lešnik krem | 250 g g | ||
Liker sa viskijem Liker sa viskijem | 4 - 5 supene kašike supena kašika | ||
Šećer u prahu Šećer u prahu | 50 g g | ||
Papir za pečenje Papir za pečenje | |||
Aluminijumska folija Aluminijumska folija |
Pletenica sa fileom od lešnika
This recipe was liked
This recipe was disliked
Došlo je do greške, pokušaj ponovo
Proces pripreme
Priprema:
U toplo mleko izmrviti kvasac, dodati 1 kašiku šećera i pokriveno ostaviti na toplom 15 minuta da nadođe. Preostali šećer, 100 g putera, jaja, so i brašno staviti u činiju. Dodati kvasac sa mlekom, i umesiti glatko testo. Pokriveno testo ponovo ostaviti oko 1 sat da naraste.
100 g lešnika iseći, ostatak sitno samleti. Lešnik krem i preostali puter mutiti sa 2 kašike likera dok ne dobijete kremastu masu, zatim dodati lešnike.
Testo još jedom premesiti i prepoloviti ga na podlozi, na kojoj je prethodno posuto brašno. Razviti ga u obliku 2 pravougaonika (po 40 x 20 cm). Pola mase od lešnika i nugata staviti u sredinu pravougaonika i pažljivo premazati, ivice testa ostaviti bez premaza. Testo uviti po dužini, krajeve pritisnuti iznad fila. Rolne isplesti jednu sa drugom i staviti na pleh obložen papirom za pečenje. Pletenicu na površini više puta malo urezati i peći u prethodno zagrejanoj pećnici 40 minuta na temperaturi od 175 °C; posle 30 minuta pokriti alu-folijom. Ostaviti 5 minuta da se ohladi.
Šećer u prahu prosejati i sa preostalim likerom napraviti gladak preliv. Pletenicu još toplu premazati prelivom i ostaviti da se potpuno ohladi.
Savet: Ukoliko pripremate pletenicu za decu, umesto likera koristite sirup od lešnika.