Vasina torta

Vasina torta image
Težina pripreme Srednje
Priprema 1 h
Kuvanje 45 min

Sastojci

4 porcije
  • Kora:

    • 7   kom. jaja
    • 110   g šećer
    • 3   supene kašike pšenično brašno
  • Prvi krem:

    • 150   ml mleko
    • 100   g šećer
    • 10   kom. žumance
    • 200   g šećer
    • 1   kom. vanilin šećer
    • 240   g crna čokolada
    • 220   g maslac
    • 2   kom. pomorandža
    • 5   kom. belance
    • 350   g šećer

Priprema

    Proces pripreme:

    Za koru najpre odvojite žumance od belanceta. Sameljite orahe. Umutite belanca i postepeno dodajte u njih šećer. Smanjite mikser na minimum, pa dodajte jedno po jedno žumance. Smesi dodajte brašno i nežno umutite špatulom. Postepeno dodajte orahe. Umućenu masu prebacite u pleh obložen papirom. Pecite na 190 stepeni 15 do 20 minuta.

    Za prvi fil koristite dodatnih 300 grama oraha koje ste prethodno samleli. Orahe poparite sa vrelim mlekom. Potrebno je da odvojite žumanca od belanaca kako biste ih koristili za dva različita fila. Otopite čokoladu na pari. Maslac prebacite u posudu, pa dodajte šećer u prahu i zajedno umutite. Postepeno dodajte jedno po jedno žumance, zatim i poparene orahe pridružite filu, kao i otopljenu čokoladu. Narendajte koru narandže. Ispečenu koru prelijte sokom od narandže i ostavite da se ohladi. Fil nanesite preko kore i prebacite tortu u frižider.

    Za drugi fil, u kipuću vodu dodajte šećer. Mutite belanca, dodajte im ušpinovan šećer, pa još mutite. Nanesite i drugi fil duž cele torte.

    Spalite brenerom i torta je spremna za serviranje!

    Prijatno!