Priprema:
Srpski čorbasti pasulj
Sastojci
-
- 200 g crvena paprika
- 200 g zelena paprika
- 200 g žuta paprika
- 2 čena beli luk
- 2 glavice crni luk
- so
- 250 g peršun
- 300 g salamurena slanina
- 3 konzerve beli pasulj
- biber
- 2 kafene kašičice majoran
- 1 supena kašika ljuta začinska paprika
- 2 supene kašike paradajz pire
- 1 l supa od mesa
- 425 ml paradajz pelat
- 200 g salama sa paprikom
Priprema
Zelen za supu očistiti, odnosno oljuštiti i sitno iseckati. Papriku očistiti, izvaditi semenke i seći na kocke veličine oko 1 cm. Crni i beli luk očistiti i iseckati.
Skinuti kožuricu sa slanine i iseći je na kockice. Propržiti je oko 4 minuta u loncu sa vrelim maslinovim uljem. Ubaciti zelen za supu, papriku, crni i beli luk, i pržiti 3-4 minuta. Dodati so, biber, mlevenu papriku i majoranom, zatim dodati pire od paradajza. Preliti supom od mesa, pustiti da provri i kuvati 10 minuta.
Pasulj ocediti. Sipati ga sa paradajzom u supu, pritom paradajz malo usitniti. Kuvati još 15 minuta. Skinuti opnu sa salame sa paprikom, iseći je na kocke i dodati u čorbast pasulj da se zagreje. Listiće peršuna sitno iseckati. Čorbast pasulj začiniti i posuti peršunom.