Sote Stroganov

Sote Stroganov image
Težina pripreme Srednje
Priprema 15 min
Kuvanje 20 min

Sastojci

4 porcije
  • Potrebni sastojci za biftek:

    • 500   g biftek
    • 2   supene kašike suncokretovo ulje
  • Potrebni sastojci za sos:

    • 2   glavice crni luk
    • 1   prstohvat so
    • 100   g šampinjoni
    • 1   supena kašika suncokretovo ulje
    • 80   g kornišoni
    • 2   kafene kašičice senf
    • 500   ml neutralna pavlaka
  • Potrebni sastojci za njoke:

    • 1   kg krompir
    • 3   prstohvat so
    • 3   kom. žumance
    • 300   g belo brašno
    •   voda
    • 0,25   veze peršun
    •   biber

Priprema

  1. Stavite tiganj da se greje na srednje ka jačoj temperaturi. U njega sipajte suncokretovo ulje. Biftek isecite na krupne kocke, pa prebacite u zagrejani tiganj. Koristite najjaču temperaturu kako biste biftek samo opekli, a nakon toga ga prebacite u činiju. Luk iseckajte na sitne kockice, pa stavite na tiganj. Dodajte luku soli. Dok se luk karamelizuje, iseckajte šampinjone na šestine, pa i njih prebacite u tiganj, uz dodatak suncokretovog ulja. Prebacite i biftek u tiganj, pa dodajte senf, nalijte preko pavlaku za kuvanje. Iseckajte pola teglice kornišona, pa ubacite i njih u tiganj. Smanjite na srednju vatru i ostavite da se krčka 15-ak minuta.

  2. Za njoke:
  3. Krompir isecite na kockice i prebacite u posudu sa hladnom vodom da ne oksidiše. Procedite krompir, prebacite ga u šerpu, dolijte vodu i prebacite na ringlu. Kada proključa, smanjite temperaturu. Posolite krompir. Kada je krompir gotov, procedite ga i izgnječite.
    U izgnječen krompir umešajte žumanca, a potom postepeno dodajte brašno. Umesite testo, pa oblikujte njoke. Ubacite ih u proključalu i posoljenu vodu. Kuvajte dok ne isplivaju na površinu. Kada su njoke gotove, dodajte im malo peršuna, bibera i servirajte uz biftek.