Stavite tiganj da se greje na srednje ka jačoj temperaturi. U njega sipajte suncokretovo ulje. Biftek isecite na krupne kocke, pa prebacite u zagrejani tiganj. Koristite najjaču temperaturu kako biste biftek samo opekli, a nakon toga ga prebacite u činiju. Luk iseckajte na sitne kockice, pa stavite na tiganj. Dodajte luku soli. Dok se luk karamelizuje, iseckajte šampinjone na šestine, pa i njih prebacite u tiganj, uz dodatak suncokretovog ulja. Prebacite i biftek u tiganj, pa dodajte senf, nalijte preko pavlaku za kuvanje. Iseckajte pola teglice kornišona, pa ubacite i njih u tiganj. Smanjite na srednju vatru i ostavite da se krčka 15-ak minuta.
Sote Stroganov
Sastojci
4
porcije
-
Potrebni sastojci za biftek:
- 500 g biftek
- 2 supene kašike suncokretovo ulje
-
Potrebni sastojci za sos:
- 2 glavice crni luk
- 1 prstohvat so
- 100 g šampinjoni
- 1 supena kašika suncokretovo ulje
- 80 g kornišoni
- 2 kafene kašičice senf
- 500 ml neutralna pavlaka
-
Potrebni sastojci za njoke:
- 1 kg krompir
- 3 prstohvat so
- 3 kom. žumance
- 300 g belo brašno
- voda
- 0,25 veze peršun
- biber
Priprema
Krompir isecite na kockice i prebacite u posudu sa hladnom vodom da ne oksidiše. Procedite krompir, prebacite ga u šerpu, dolijte vodu i prebacite na ringlu. Kada proključa, smanjite temperaturu. Posolite krompir. Kada je krompir gotov, procedite ga i izgnječite.
U izgnječen krompir umešajte žumanca, a potom postepeno dodajte brašno. Umesite testo, pa oblikujte njoke. Ubacite ih u proključalu i posoljenu vodu. Kuvajte dok ne isplivaju na površinu. Kada su njoke gotove, dodajte im malo peršuna, bibera i servirajte uz biftek.