Slavska pogača

Slavska pogača image
Težina pripreme Srednje
Priprema 30 min
Kuvanje 45 min

Sastojci

4 porcije
  • Potrebni sastojci:

    • 1   kg pšenično brašno
    • 1   kafena kašičica so
    • 1   kafena kašičica šećer
    • 20   g kvasac
    • 500   ml voda
    • 120   ml suncokretovo ulje

Priprema

    Priprema:

    U činiju za mešanje stavite brašno i kašičicu soli. Lagano sjedinite sastojke. U manjoj šerpici zagrejte vodu da tek toliko da bude mlaka, dodajte kašičicu šećera i pola kvasca. Potom dodajte i suncokretovo ulje. Mešajte dok se kvasac ne rastopi. Spojite brašno i vodu, zamesite testo i ostavite ga da odmori. Testo potom prebacite na radnu površinu i podelite na tri dela, od svakog dela praveći jufkice. Ostavite jufkice u činiji da odmore još pola sata. Prvu jufkicu razvucite kako biste pokrili dno posude.

    Drugu jufkicu razvucite i podelite na tri dela, potom svaki deo posebno razvucite. Razvučeni deo podelite na tri dela, urolajte, pa napravite pletenicu. Ponovite postupak da biste napravili 3 kike. Ostaviti ih da odstoje, prekrijte ih krpom. Kada su odstojale, postavite ih po obodu pleha. Pokrijte krpom i ostavite da još malo odmore. Treću jufkicu podelite na tri dela, jedan stavite centralno, a sa ostatkom napravite još ukrasa za vašu pogaču. Pogaču stavite u zagrejanu rernu na 180 stepeni, nekih 45 minuta dok ne dobijete željenu bolju.

    Prijatno!