Priprema:
Sarma od kiselog kupusa
Sastojci
-
Potrebni sastojci:
- 800 g usitnjeno mešano meso
- 1 šolja pirinač dugog zrna
- 300 g dimljena svinjska rebra
- 2 kriški salamurena slanina
- 3 glavice crni luk
- 20 lista kiseli kupus
- 10 g mlevena slatka paprika
- 3 kom. lovorov list
- so
- biber
- suncokretovo ulje
- 1 l voda
Priprema
Crni luk isecite što sitnije možete i ubacite ga u zagrejanu šerpicu sa suncokretovim uljem. Dodajte lovorov list i par zrna bibera. Dok se luk dinsta, isecite slaninu na sitne kockice. Slaninu ubacite u šerpu sa lukom, a zatim dodajte i usitnjeno meso. Dodajte so, biber, pirinač i mešajte. Zatim dodajte i začinsku papriku i mešajte tako da se sve sjedini. Suvo meso isecite na manje komade i isecite kožicu od slanine i stavite sa strane. Listove kupusa pripremite tako što ćete stanjiti zadebljali deo. Zatim, uvijte sarme.
U posebnu šerpu, u sredinu, stavite suvo meso i ostatke od kupusa i ređajte sarmu jednu do druge, dodajući suvo meso između i preko rolnica. Višak listova od kupusa možete iskoristit tako što ćete njima prekriti sarmu. Dodajte vodu i stavite da se kuva na najvišoj temperaturi dok ne proključa. Kada proključa, smanjite vatru na jedinicu ili dvojku i kuvajte oko tri sata, da bi je zatim prebacili u rernu kako bi se zapekla, na oko 200 stepeni, 40 minuta.
Prijatno!