Saher torta

Saher torta image
Težina pripreme Srednje
Priprema 1:30 h
Kuvanje 50 min

Sastojci

8 porcije
  • Kora:

    • 7   kom. jaja
    • 150   g šećer
    • 150   g šećer u prahu
    • 180   g maslac
    • 180   g čokolada za kuvanje
    • 180   g pšenično brašno
    • 300   g džem od kajsija
  • Glazura:

    • 400   g šećer
    • 80   ml voda
    • 80   g čokolada za kuvanje
    • 80   g slatka pavlaka
    • 80   g kakao prah
  • Genaž:

    • 100   g čokolada za kuvanje
    • 80   g slatka pavlaka

Priprema

    Priprema:

    Belanca umutite sa kristal šećerom u čvrst sneg, a žumanca umutite sa šećerom u prahu. Na pari otopite maslac i čokoladu. Kada se belanca nalupaju, spojite ih sa umućenim žumancima i dodajte čokoladu, sve lepo sjedinite i zatim dodajte brašno. Masu sipajte u kalup i pecite 50 minuta na 180 °C. Džem zagrejte na tihoj vatri. Pečenu i ohlađenu koru presecite na pola, zatim zalijte ugrejanim džemom od kajsije - postupak ponavljajte dok se ne potroši sav džem.

    Genaž: zagrejte slatku pavlaku, prelijte je preko čokolade i izmešajte da se čokolada istopi. Prelijte toplo preko torte i ostavite da se ohladi u frižideru.

    Glazura: na suvo, pomešajte šećer i kakao, dodajte vodu, slatku pavlaku i stavite da prokuva. Kad glazura prokuva dodajte čokoladu i izmešajte i procedite glazuru. Malo je prohladite i prelijte preko torte.

    Prijatno!