Priprema:
Saher torta
Sastojci
-
Kora:
- 7 kom. jaja
- 150 g šećer
- 150 g šećer u prahu
- 180 g maslac
- 180 g čokolada za kuvanje
- 180 g pšenično brašno
- 300 g džem od kajsija
-
Glazura:
- 400 g šećer
- 80 ml voda
- 80 g čokolada za kuvanje
- 80 g slatka pavlaka
- 80 g kakao prah
-
Genaž:
- 100 g čokolada za kuvanje
- 80 g slatka pavlaka
Priprema
Belanca umutite sa kristal šećerom u čvrst sneg, a žumanca umutite sa šećerom u prahu. Na pari otopite maslac i čokoladu. Kada se belanca nalupaju, spojite ih sa umućenim žumancima i dodajte čokoladu, sve lepo sjedinite i zatim dodajte brašno. Masu sipajte u kalup i pecite 50 minuta na 180 °C. Džem zagrejte na tihoj vatri. Pečenu i ohlađenu koru presecite na pola, zatim zalijte ugrejanim džemom od kajsije - postupak ponavljajte dok se ne potroši sav džem.
Genaž: zagrejte slatku pavlaku, prelijte je preko čokolade i izmešajte da se čokolada istopi. Prelijte toplo preko torte i ostavite da se ohladi u frižideru.
Glazura: na suvo, pomešajte šećer i kakao, dodajte vodu, slatku pavlaku i stavite da prokuva. Kad glazura prokuva dodajte čokoladu i izmešajte i procedite glazuru. Malo je prohladite i prelijte preko torte.
Prijatno!