Proces pripreme:
Praseće pečenje
Sastojci
4
porcije
-
Potrebni sastojci za pečenje:
- svinjska plećka
- 2 supene kašike bosiljak
- 2 supene kašike beli luk
- 1 supena kašika ljuta crvena paprika
- 2 supene kašike mlevena paprika
- 1 supena kašika biber
- 10 prstohvat so
- 1,5 kg crveni krompir
- 3 supene kašike suncokretovo ulje
- 4 prstohvat so
- 400 g slanina
- 2 čaše voda
- 5 supene kašike med
-
Potrebni sastojci za sos:
- 400 g kisela pavlaka
- 4 kafene kašičice ren
- 2 prstohvat so
- 0,5 veze peršun
- biber
Priprema
Na početku sjedinite sve začine tako da napravite miks začina. Zatim usolite prase, pa miks začina utrljajte u meso sa obe strane. Nasecite krompir, a potom i njega začinite uljem i solju. Skinite kožu sa slanine i iseckajte slaninu na krupne kocke. U pleh stavite krompir, nalijte vodom, dodajte slaninu, a potom stavite prase preko svega. Napunjen pleh ubacite u rernu prethodno zagrejanu na 200 stepeni i ostavite da se peče 15-20 minuta na ovoj temperaturi, pa potom temperaturu smanjite na 150 stepeni.
S vremena na vreme prase izvadite iz rerne i premazujte medom.
Sos: Prethodno iseckani peršun dodajte svim ostalim sastojcima za sos i sve to dobro promešajte.
Prijatno!