Praseće pečenje

Praseće pečenje image
Težina pripreme Srednje
Priprema 20 min
Kuvanje 40 min

Sastojci

4 porcije
  • Potrebni sastojci za pečenje:

    •   svinjska plećka
    • 2   supene kašike bosiljak
    • 2   supene kašike beli luk
    • 1   supena kašika ljuta crvena paprika
    • 2   supene kašike mlevena paprika
    • 1   supena kašika biber
    • 10   prstohvat so
    • 1,5   kg crveni krompir
    • 3   supene kašike suncokretovo ulje
    • 4   prstohvat so
    • 400   g slanina
    • 2   čaše voda
    • 5   supene kašike med
  • Potrebni sastojci za sos:

    • 400   g kisela pavlaka
    • 4   kafene kašičice ren
    • 2   prstohvat so
    • 0,5   veze peršun
    •   biber

Priprema

    Proces pripreme:

    Na početku sjedinite sve začine tako da napravite miks začina. Zatim usolite prase, pa miks začina utrljajte u meso sa obe strane. Nasecite krompir, a potom i njega začinite uljem i solju. Skinite kožu sa slanine i iseckajte slaninu na krupne kocke. U pleh stavite krompir, nalijte vodom, dodajte slaninu, a potom stavite prase preko svega. Napunjen pleh ubacite u rernu prethodno zagrejanu na 200 stepeni i ostavite da se peče 15-20 minuta na ovoj temperaturi, pa potom temperaturu smanjite na 150 stepeni.

    S vremena na vreme prase izvadite iz rerne i premazujte medom.

    Sos: Prethodno iseckani peršun dodajte svim ostalim sastojcima za sos i sve to dobro promešajte.

    Prijatno!