Priprema:
Potaž od bundeve i slanine sa krutonima
Sastojci
-
Potrebni sastojci za potaž:
- 800 g muskatna bundeva
- 200 g slanina
- 2 glavice crveni luk
- 2 čena beli luk
- 5 dl belo vino
- 1 l voda
- majčina dušica
- lovorov list
- 10 g kim
- ekstradevičansko maslinovo ulje
-
Potrebni sastojci za krutone:
- 2 kriški tost hleb
- 1 supena kašika ekstradevičansko maslinovo ulje
- so
- biber
Priprema
Isecite crveni luk i prodinstajte ga na dobroj zagrejanoj šerpi sa maslinovim uljem.
Isecite beli luk i majčinu dušicu i dodajte u šerpu. Promešajte sve zajedno. Dodajte lovorov list.
Isecite slaninu na manje komade, odvojivši prvo deo sa kožom koji nećemo koristiti. Dodajte u šerpu i kratko dinstajte. Kada slanina i luk promene boju u svetlo braon, dodajte belo vino. Pre samog dodavanja bundeve, iz šerpice izvadite lovorov list.
Bundevu isecite na komadiće i dodajte u šerpicu. Nalijte sve sa vodom, dodavši i kim, koji možete sam samleti. Kada potaž proključa, ostavite da se kuva još jedno desetak minuta. Zatim, uz pomoć štapnog miksera, ispasirajte potaž i, po potrebi, začinite ga sa malo soli i bibera.
Hleb za krutone pripremite tako što ćete ga iseći na kockice, odstranivši koricu sa njega. U tiganju zagrejte malo ulja, dodajte isečeni hleb, so i biber. Propržite ih i prebacite u činijicu.
Potaž servirajte u činijici, sa malo krutona i dekorisan prema vašim željama.
Prijatno!