Jednostavno. Bolje. Povoljnije.
Pletenica sa filom od lešnika

Recept je dodat u omiljene

Prikaži omiljene

Recept je izbrisan iz omiljenih

Prikaži omiljene

Došlo je do greške, pokušaj ponovo

Sastojci

Mleko Mleko200 ml ml
Maslac Maslac150 g g
Kvasac Kvasac30 g g
Šećer Šećer70 g g
Jaja Jaja2 kom. kom.
So So prstohvat prstohvat
Pšenično brašno Pšenično brašno500 g g
Lešnik Lešnik200 g g
Lešnik krem Lešnik krem250 g g
Liker sa viskijem Liker sa viskijem4 - 5 supene kašike supena kašika
Šećer u prahu Šećer u prahu50 g g
Papir za pečenje Papir za pečenje
Aluminijumska folija Aluminijumska folija

Pletenica sa filom od lešnika

This recipe was liked

This recipe was disliked

Došlo je do greške, pokušaj ponovo

1:20 h
(3)

Proces pripreme

Priprema:

U toplo mleko izmrviti kvasac, dodati 1 kašiku šećera i pokriveno ostaviti na toplom 15 minuta da nadođe. Preostali šećer, 100 g putera, jaja, so i brašno staviti u činiju. Dodati kvasac sa mlekom, i umesiti glatko testo. Pokriveno testo ponovo ostaviti oko 1 sat da naraste.

100 g lešnika iseći, ostatak sitno samleti. Lešnik krem i preostali puter mutiti sa 2 kašike likera dok ne dobijete kremastu masu, zatim dodati lešnike.

Testo još jedom premesiti i prepoloviti ga na podlozi, na kojoj je prethodno posuto brašno. Razviti ga u obliku 2 pravougaonika (po 40 x 20 cm). Pola mase od lešnika i nugata staviti u sredinu pravougaonika i pažljivo premazati, ivice testa ostaviti bez premaza. Testo uviti po dužini, krajeve pritisnuti iznad fila. Rolne isplesti jednu sa drugom i staviti na pleh obložen papirom za pečenje. Pletenicu na površini više puta malo urezati i peći u prethodno zagrejanoj pećnici 40 minuta na temperaturi od 175 °C; posle 30 minuta pokriti alu-folijom. Ostaviti 5 minuta da se ohladi.

Šećer u prahu prosejati i sa preostalim likerom napraviti gladak preliv. Pletenicu još toplu premazati prelivom i ostaviti da se potpuno ohladi.

Savet: Ukoliko pripremate pletenicu za decu, umesto likera koristite sirup od lešnika.

Ishrana

Masti23 g Ugljeni hidrati40 g Proteini8 g kCal408 kJ1702

Tagovi

Dezert