Pastrmka na pari

Pastrmka na pari image
Težina pripreme Srednje
Priprema 15 min
Kuvanje 10 min

Sastojci

2 porcije
  • Potrebni sastojci za pastrmku:

    • 2   kom. file pastrmke
    • 0,5   kom. pomorandža
    • 0,5   kom. limeta
    • 5   g cimet
    •   voda
    •   so
  • Potrebni sastojci za pirinač:

    • 100   g pirinač dugog zrna
    • 200   ml voda
    • 70   g brokoli
    • 50   indijski orah
    •   ekstradevičansko maslinovo ulje
    •   so
    •   biber
  • Potrebni sastojci za sos:

    • 150   ml pavlaka za kuvanje
    • 20   g đumbir
    • 2   - 3   listića peršun
    • 3   g kari

Priprema

    Priprema pastrmke:

    U ključalu vodu stavite malo pomorandže i limete i mlevenog cimeta, radi lepše arome. Preko šerpe stavite kutiju od bambusa, prekrijte masnim papirom koji ste prorezali na nekoliko mesta. Filet losos pastrmke pripremite skidanjem donjeg dela stomaka i vađenjem kostiju. Izrežite filet na nekoliko delova, blago posolite i ubacite u bambus kako bi se kuvalo na pari.

    Priprema pirinča: Obarite pirinač u razmeri 1:2, odnosno jedna mera pirinča - dve mere vode. Uključite ringlu na srednje ka jačoj vatri, a kad proključa, smanjite temperaturu i poklopite šerpu, sve dok pirinač ne upije ostatak vode. U tiganj stavite malo maslinovog ulja, dodajte brokoli, indijski orah. Začinite biberom i dodajte pirinač.

    Priprema sosa: U malu šerpicu sipajte pavlaku za kuvanje. Kada proključa, dodajte sitno seckani đumbir i peršun. Dodajte malo karija. Nakon kratkog ključanja, isključite.

    Servirajte pirinač, preko njega stavite ribu i prelijte sosom.

    Prijatno!