Medenjaci i vanilice

Medenjaci i vanilice image
Težina pripreme Srednje
Priprema 35 min
Kuvanje 20 min

Sastojci

4 porcije
  • Potrebni sastojci za medenjake:

    • 300   g pšenično brašno
    • 100   g šećer u prahu
    • 1   kom. jaja
    • 0,5   kesice prašak za pecivo
    • 100   g maslac
    • 2   supene kašike med
    •   cimet
  • Potrebni sastojci za belu glazuru:

    • 2   kom. belance
    •   šećer u prahu
    • 1   kom. limun
  • Potrebni sastojci za crnu glazuru:

    • 200   g čokolada za kuvanje
  • Potrebni sastojci za vanilice:

    • 500   g pšenično brašno
    • 120   g šećer u prahu
    • 200   g svinjska mast
    • 6   kom. žumance
    • 50   g maslac
    •   džem od kajsija

Priprema

    Priprema:

    Za testo za medenjake: brašno, šećer, pola praška za pecivo, jedno jaje, puter na sobnoj temperaturi, med i cimet, kao i sitno seckani đumbir (ili đumbir u prahu) mešajte u sjedinjeno testo. Dva belanca ulupajte ručno, dodajući šećer postepeno, kako bi napravili gustu smesu za belu glazuru i na kraju dodajte limunov sok. Rernu zagrejte na 180 stepeni, medenjake isecite uz pomoć kalupa u željeni oblik (mi smo koristili srca) i poređajte ih na plehu prekrivenom papirom za pečenje. Medenjake pecite 8-9 minuta. Zatim, ukrasite ih glazurom, uz pomoć prstiju, kako bi masa bila ravno raspoređena.

    Za testo za vanilice: sjedinite brašno, šećer u prahu, žumanca, mast (ili puter). Testo razvucite i isecite u željeni oblik i pecite na 180 stepeni, 7-8 minuta. Zatim, ubacite džem od kajsija u dresir kesu i dekorišite polovinu medenjaka. Preko druge polovine pospite šećer u prahu i ređajte tu varijantu kolača preko onih namazanih džemom.

    Prijatno!