Priprema:
Medenjaci i vanilice
Sastojci
-
Potrebni sastojci za medenjake:
- 300 g pšenično brašno
- 100 g šećer u prahu
- 1 kom. jaja
- 0,5 kesice prašak za pecivo
- 100 g maslac
- 2 supene kašike med
- cimet
-
Potrebni sastojci za belu glazuru:
- 2 kom. belance
- šećer u prahu
- 1 kom. limun
-
Potrebni sastojci za crnu glazuru:
- 200 g čokolada za kuvanje
-
Potrebni sastojci za vanilice:
- 500 g pšenično brašno
- 120 g šećer u prahu
- 200 g svinjska mast
- 6 kom. žumance
- 50 g maslac
- džem od kajsija
Priprema
Za testo za medenjake: brašno, šećer, pola praška za pecivo, jedno jaje, puter na sobnoj temperaturi, med i cimet, kao i sitno seckani đumbir (ili đumbir u prahu) mešajte u sjedinjeno testo. Dva belanca ulupajte ručno, dodajući šećer postepeno, kako bi napravili gustu smesu za belu glazuru i na kraju dodajte limunov sok. Rernu zagrejte na 180 stepeni, medenjake isecite uz pomoć kalupa u željeni oblik (mi smo koristili srca) i poređajte ih na plehu prekrivenom papirom za pečenje. Medenjake pecite 8-9 minuta. Zatim, ukrasite ih glazurom, uz pomoć prstiju, kako bi masa bila ravno raspoređena.
Za testo za vanilice: sjedinite brašno, šećer u prahu, žumanca, mast (ili puter). Testo razvucite i isecite u željeni oblik i pecite na 180 stepeni, 7-8 minuta. Zatim, ubacite džem od kajsija u dresir kesu i dekorišite polovinu medenjaka. Preko druge polovine pospite šećer u prahu i ređajte tu varijantu kolača preko onih namazanih džemom.
Prijatno!