Priprema:
Ćufte u sosu i pire krompir
Sastojci
-
Potrebni sastojci za ćufte:
- 500 g usitnjeno mešano meso
- 2 supene kašike ovsene pahuljice
- 2 kom. šargarepa
- 100 g celer
- 2 čena beli luk
- 1 glavica crni luk
- 1 veza peršun
- 2 kom. belance
- so
- biber
-
Potrebni sastojci za sos:
- 400 g paradajz
- 2 čena beli luk
- 1 glavica crni luk
- 1 kom. šargarepa
- 30 ml ekstradevičansko maslinovo ulje
- so
- biber
- 2 dl voda
- vlašac
- bosiljak
Priprema
Stavljamo krompir da se kuva i za to vreme pripremamo ćufte. Šargarepu, celer, beli luk i peršun ubacujemo u secka, zatim dobijenu masu prebacujemo u posebnu činiju. Tu dodajemo sitno sečeni crni luk i mleveno meso, kao i natopljene ovsene pahuljice i dva belanca, so i biber. Masu mešamo rukama tako da se lepo sjedini. Zatim, oblikujemo ćufte i prelazimo na pipremu sosa.
Ponovo pripremamo povrće u secku : šargarepu, crni i beli luk. U jednu šerpicu sipamo maslinovo ulje i stavljamo je da se zagreje. Zatim, tu dodajemo pripremljeno povrće, so i biber i dinstamo ga.
Za to vreme, sečemo paradajz na manje komade, dodajemo ga u šerpu, zatim dodajemo i šećer i nalivamo sve vodom. 10 minuta nakon ključanja dodajemo ćufte i puštamo da se sve kuva još jedno petnaestak minuta, dodavši i zeleniš.
U skuvani krompir dodajemo neutralnu pavlaku, malo senfa, so, biber i puter i mešamo. Zati, sve serviramo zajedno, ukrasivši svežimo bosiljkom.
Prijatno!