Priprema:
Čizburger sa domaćim kečapom
Sastojci
-
- 1 kom. crni luk
- 0,5 - 2 supene kašike ekstradevičansko maslinovo ulje
- 240 g paradajz pelat
- so
- šareni biber
- 2 - 3 kafene kašičice šećer
- 0,5 - 1 supena kašika balzamiko sirće
- 2 kom. kiseli krastavac
- 4 lista zelena salata
- 2 kom. crni luk
- 1 čen beli luk
- 400 g juneće mleveno meso
- 75 g šunka
- biber
- 0,5 kafene kašičice ljuta začinska paprika
- 2 supene kašike ekstradevičansko maslinovo ulje
- 4 kom. hamburger zemičke
- 120 g punomasni meki sir
- 3 - 4 kafene kašičice senf
Priprema
Za kečap: očistiti i iseckati crni luk. Dinstati ga u vrelom ulju dok ne dobije braon boju. Dodati paradajz za picu. Posoliti, pobiberiti i dodati 2 kafene kašike šećera i 1/2 kašike balzamiko sirćeta i kuvati oko 10 minuta dok se ne zgusne, zatim ostaviti da se ohladi. Po želji se može začiniti i sa više šećera i sirćeta.
Za burgere: krastavčiće ocediti i iseći ih na tanke kolutiće. Listove salate oprati i osušiti. Crni i beli luk oljuštiti i sitno iseckati. Pomešati ga sa junećim mlevenim mesom, kockicama šunke, solju, biberom i mlevenom paprikom. Napraviti 4 velike tanke pljeskavice i peći ih 4 minuta u vrelom maslinovom ulju sa obe strane, pritom ih pritiskati hvataljkom.
U međuvremenu prepoloviti burger zemičke i prepeći ih. Na pljeskavice staviti kolutove mekog masnog sira i poklopljeno sve dalje kratko zapećidok se sir ne istopi. Donju stranu zemički premazati senfom, staviti po 1 list salate, nekoliko kolutova kiselih krastavčića i uprženi luk. Odozgo staviti burger, premazati ga sa po 1 kašikom domaćeg kečapa i zatvoriti gornjim delom zemičke.
Savet: Preostali kečap se može čuvati nekoliko dana u frižideru, a može se jesti i sa rezancima, viršlama ili pečenim krompirom.