« Nazad

Pletenica sa fileom od lešnika

Dezert

Oceni Dodaj u omiljene

Recept je dodat u omiljene

Recept je već dodat u omiljene

Cookies have to be enabled to store favorites.

80 min.
(2)
Trajanje
Težina
2 Ocena
Štampaj Predloži

Recept je dodat u omiljene

Recept je već dodat u omiljene

Cookies have to be enabled to store favorites.

Instrukcije za pripremu

Vreme kuvanja: 80 min.

Priprema:

U toplo mleko izmrviti kvasac, dodati 1 kašiku šećera i pokriveno ostaviti na toplom 15 minuta da nadođe. Preostali šećer, 100 g putera, jaja, so i brašno staviti u činiju. Dodati kvasac sa mlekom, i umesiti glatko testo. Pokriveno testo ponovo ostaviti oko 1 sat da naraste. 

100 g lešnika iseći, ostatak sitno samleti. Lešnik krem i preostali puter mutiti sa 2 kašike likera dok ne dobijete kremastu masu, zatim dodati lešnike. 

Testo još jedom premesiti i prepoloviti ga na podlozi, na kojoj je prethodno posuto brašno. Razviti ga u obliku 2 pravougaonika (po 40 x 20 cm). Pola mase od lešnika i nugata staviti u sredinu pravougaonika i pažljivo premazati, ivice testa ostaviti bez premaza. Testo uviti po dužini, krajeve pritisnuti iznad fila. Rolne isplesti jednu sa drugom i staviti na pleh obložen papirom za pečenje. Pletenicu na površini više puta malo urezati i peći u prethodno zagrejanoj pećnici 40 minuta na temperaturi od 175 °C; posle 30 minuta pokriti alu-folijom. Ostaviti 5 minuta da se ohladi.    

Šećer u prahu prosejati i sa preostalim likerom napraviti gladak preliv. Pletenicu još toplu premazati prelivom i ostaviti da se potpuno ohladi.   

Savet: Ukoliko pripremate pletenicu za decu, umesto likera koristite sirup od lešnika.